Και η μπασκετική ΑΕΚ σε ρυθμούς κορονοϊού

Και η μπασκετική ΑΕΚ σε ρυθμούς κορονοϊού

Πριν την επέλαση του κορονοϊού η μπασκετική ΑΕΚ ήταν έτοιμη να μπει στην τελική ευθεία των υποχρεώσεών της τόσο στο πρωτάθλημα της Μπάσκετ Λιγκ, όσο και στο FIBA Champions League. Και αυτό θα το έκανε έχοντας ήδη στην τροπαιοθήκη της το φετινό Κύπελλο Ελλάδας. Άρα, σε πολύ καλό κλίμα…

Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε καταφέρει να ορθοποδήσει από την κρίση που την είχε βρει στις αρχές του έτους μετά την αποχώρηση του Σαντ Ρος, και τους τραυματισμούς του Λάνγκφορντ και του Γκίκα. Είχε κατακτήσει άλλο ένα τρόπαιο την τελευταία διετία, είχε αποκλείσει στην Ευρώπη τη γερμανική Βόννη (αφού πρώτα είχε διατηρήσει τη δεύτερη θέση στον όμιλό της πίσω από τη Χάποελ Ιερουσαλήμ), παρέμενε σταθερά στη δεύτερη θέση της Μπάσκετ Λιγκ (τρέχοντας και ένα εκπληκτικό σερί 15 συνεχόμενων νικών) και περίμενε διακαώς τις τελικές μάχες. Οι, δε, φίλοι της πώς και πώς…

Την πρόλαβε, όμως, ο αστάθμητος παράγοντας. Όπως όλους, άλλωστε… Πια, ο κορονοϊός έχει βάλει τη δική του σφραγίδα στο σύνολο της κοινωνικής ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και έτσι έπρεπε να γίνει όταν διακυβεύεται το σπουδαιότερο αγαθό, η δημόσια υγεία. Όσον αφορά στο μπάσκετ, λοιπόν, η ολική αναστολή όλων των αγωνιστικών λειτουργιών ήταν το πρώτο βήμα στο οποίο προέβησαν οι διάφοροι αρμόδιοι θεσμοί. Ύστερα τέθηκε, όσον αφορά στο εγχώριο πρωτάθλημα, στα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συνέχεια. Έτσι, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΚΑΕ στις 23 Μαρτίου, οι ομάδες με ψήφους 14-0 αποφάσισαν την οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος.

Οι συζητήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα θα αφορούν κυρίως στον τρόπο πληρωμής των συμβολαίων των παικτών. Φαίνεται πως διαφορετικό ποσό θέλουν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ΚΑΕ και διαφορετικό οι εκπρόσωποι των καλαθοσφαιριστών. Όλα αυτά τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά, ορθάνοιχτα θα λέγαμε…, οι προτάσεις της κάθε πλευράς γνωστοποιούνται στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους, και όλο αυτό θα συνεχιστεί μάλλον για καιρό ακόμα. Μέχρι να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Όσον αφορά στη Μπάσκετ Λιγκ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης της κατηγορίας. Επομένως, οι επόμενοι μήνες θα είναι μεν καθ΄ολοκληρία εξωαγωνιστικοί, αλλά θα είναι παράλληλα και αρκετά «καυτοί»…

Υιοθετήθηκε η πρόταση της επίσημης ΑΕΚ

Κάτι τέτοιο, δηλαδή οριστική διακοπή, θα μπορούσε να λάβει χώρα και στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Όμως, όσον αφορά στη διοργάνωση που συμμετέχει η ΑΕΚ, το FIBA Champions League, βρέθηκε λύση. Και αυτή ήταν «βαμμένη» στα χρώματα της Ένωσης, αφού υιοθετήθηκε η δική της πρόταση όσον αφορά στη συνέχεια του θεσμού. Μία πρόταση που έτυχε σχεδόν καθολικής αποδοχής από τους υπόλοιπους, μέχρι που τελικά υιοθετήθηκε και από τη διοργανώτρια αρχή. Πιο συγκεκριμένα, ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ Μάκης Αγγελόπουλος πρότεινε να διεξαχθεί Final 8 το Σεπτέμβριο για την ανάδειξη της φετινής νικήτριας ομάδας του θεσμού.

Η επίσημη ΑΕΚ έκανε αυτή την πρόταση για να αποφευχθεί η ολική ακύρωση της φετινής διοργάνωσης ή ακόμα και ο κίνδυνος του να γίνει δίχως φιλάθλους στο γήπεδο η συνέχειά της. Κάτι που θα συνιστούσε -είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση- σημαντικό πλήγμα σε όλους τους τομείς. Με τον τρόπο που τελικά επιλέχθηκε, δηλαδή το Final 8, το ξεκίνημα της νέας σεζόν θα λάβει άλλο χαρακτήρα, περισσότερο φαντασμαγορικό, αλλά και με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη ουσίας.

Η FIBA συμφώνησε και έτσι η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί με Final 8, που θα γίνει από τις 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου. Πιθανότερο μέρος διεξαγωγής μοιάζει να είναι η Ιερουσαλήμ, αλλά είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα πιθανό η συγκεκριμένη πόλη να μη θελήσει και έτσι να προκύψει ανάγκη να βρεθεί «διάδοχη» λύση… Δια στόματος του Πατρίκ Κομνηνού, που είναι ο διευθύνων σύμβουλος του θεσμού, η FIΒA τοποθετήθηκε ως εξής: «Ήταν μια απόφαση που έλαβε υπόψη αρκετές παραμέτρους. Καταρχάς, λάβαμε υπόψη τη μοναδική κατάσταση στην οποία ζούμε όλοι. H διοργάνωση οφείλει να σέβεται τη σωματική και ψυχική υγεία των παικτών σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, υπάρχει η επιθυμία των οπαδών να παρακολουθήσουν ζωντανά ένα ματς μπάσκετ, και φυσικά οι περιορισμοί που έχουμε στις διεθνείς πτήσεις.

Με βάση την οπτική μας, λοιπόν, μία διεθνής διοργάνωση είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο από το να λειτουργήσεις ένα εθνικό πρωτάθλημα. Από την πλευρά μας, χρειαζόμασταν πράσινο φως από οκτώ διαφορετικές κυβερνήσεις για να επιτραπεί αθλητική δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές. Έτσι, συνειδητοποιήσαμε πως η δυνατότητα διεξαγωγής κάθε είδους διεθνούς διοργάνωσης για τους ερχόμενους μήνες δεν θα ήταν πολύ ρεαλιστική.

Αντί να κρατάμε τους παίκτες, τους συλλόγους, τους οπαδούς, όλους όσους περιμένουν, σε αναμονή, θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να παρέχουμε ένα επίπεδο βεβαιότητας σε όλους. Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπου υπάρχει απόλυτη αβεβαιότητα, το διοικητικό συμβούλιο της BCL λέει ότι τουλάχιστον -παρά τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε- αυτή ήταν η καλύτερη απόφαση: να δώσουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες και να μην αφήσουμε τους παίκτες, τους συλλόγους, τους οπαδούς να περιμένουν. Όπως λέτε σωστά, αυτή ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή, η καλύτερη διαθέσιμη απόφαση ή λύση σε αυτήν την πολύ, πολύ δύσκολη, κατάσταση.

Δεν υπάρχει τέλειο αποτέλεσμα, δεν υπάρχει τέλεια λύση, οπότε προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι ήταν λογικότερο για να ολοκληρώσουμε την σεζόν μας. Γιατί μην ξεχνάτε δεν είμαστε πρωτάθλημα. Έτσι, δεν έχουμε βαθμολογία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι με βάση την κατάταξη μέχρι στιγμής, η ομάδα Α ή η ομάδα Β είναι πρώτη, έτσι θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η πρωταθλήτρια. Έχουμε ένα σύστημα που, για να έχουμε έναν πρωταθλητή, έπρεπε να ολοκληρώσουμε τη σεζόν μας και όλοι στο περιβάλλον του BCL λένε ότι ήταν απαραίτητο να προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τις επιλογές για να ολοκληρώσουμε αυτή τη σεζόν. Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Είμαστε αθλητικός οργανισμός μπάσκετ, διοργανώνουμε παιχνίδια, και θα προσπαθούσαμε να το κάνουμε με τις καλύτερες συνθήκες που θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε».

Μάκης Αγγελόπουλος: Τα εύσημα ανήκουν στο BCL

Ο ίδιος ο Μάκης Αγγελόπουλος μιλώντας σχετικά με το ρόλο της ΑΕΚ σε αυτήν την απόφαση είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι άξονες που κινηθήκαμε ήταν-είναι, κατά σειρά, η υγεία, η αξιοπιστία και η επανεκκίνηση. Επανεκκίνηση στο μπάσκετ. Επανεκκίνηση στη ζωή μας. Σκεφτήκαμε το καλύτερο για τον αθλητή, για τον προπονητή, για τους συνεργάτες μας και βεβαίως για τον φίλαθλο.

Δεν έχει σημασία ποιος πρότεινε και τι. Τα εύσημα ανήκουν στο BCL. Λάβαμε όλοι οι παράγοντες υπόψιν τα δεδομένα, ανταλλάξαμε απόψεις και οι διοικούντες τη Λίγκα δείχνοντας πρωτοφανή αντανακλαστικά έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δημιουργεί προοπτική, δημιουργεί ευφορία, δημιουργεί ελπίδα, και αποτελεί πυξίδα για το σύνολο του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Μέσα από το σκοτεινό τούνελ δείξαμε ότι κάπου υπάρχει φως. Πρέπει να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης 2020. Σε μία πραγματική γιορτή για το άθλημα, με οπαδούς όλων των ομάδων στις εξέδρες, στο ξεκίνημα της νέας περιόδου, και όχι σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Για την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της διοργάνωσης. Αρκεί, βεβαίως, όλα να κυλήσουν ομαλά με την καταπολέμηση του ιού, και να επιστρέψει η κανονικότητα».

Aξίζει να σημειώσουμε πως στην οκτάδα έχουν ήδη προκριθεί η ΑΕΚ, η Νίμπουρκ, η Μπούργκος, η Σαραγόσα, η Χάποελ Ιερουσαλήμ, και η Τουρκ Τέλεκομ, ενώ θα προκριθούν ακόμα οι νικητές των ζευγαριών Τενερίφη-Οστάνδη και Νίζνι-Ντιζόν (απομένει ο τρίτος αγώνας και στα δύο ζευγάρια). Η ΑΕΚ αν όλα εξελίσσονταν ομαλά θα αντιμετώπιζε τη Νίμπουρκ σε σειρά όπου θα προκρινόταν στο Final 4 η ομάδα που θα έφτανε πρώτη στις δύο νίκες. Φαίνεται πως και στη νέα φόρμουλα θα παίξει πάλι απέναντι στους Τσέχους, αλλά σε μονό αγώνα.

Από εδώ και πέρα απομένει να ρυθμιστούν βασικές παράμετροι, όπως π.χ. τα ρόστερ των ομάδων, το χρονικό σημείο της έναρξης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, κοκ. Αλλά όλα αυτά απαιτούν χρόνο. Έτσι, αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούν να κάνουν όλοι (άρα και η ΑΕΚ) είναι να περιμένουν, και να προετοιμάζουν ταυτόχρονα τις κινήσεις τους σε όλα τα μέτωπα. Το μέλλον θα είναι δύσκολο και σκληρό και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, από τώρα που βιώνουμε όλοι το παρόν…

Προς ώρας, το σημαντικό για τη μπασκετική ΑΕΚ είναι πως μία πρότασή της βρήκε απήχηση σε διεθνές επίπεδο, συνθήκη που αναβαθμίζει το ρόλο και το εκτόπισμά της. Άλλωστε, από την άκρως επιτυχημένη διεξαγωγή του Final 4 του 2018 στο κλειστό του ΟΑΚΑ η ΚΑΕ ΑΕΚ είχε δείξει τις δυνατότητές της. Όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και οργανωτικά και διοικητικά. Όταν κάνεις θετικό ντόρο το βρίσκεις μπροστά σου, γιατί σε υπολογίζουν διαφορετικά όλοι. Έτσι έρχονται φερ΄ειπείν σε σένα πιο εύκολα προπονητές και παίκτες από το εξωτερικό, ενώ και οι θεσμοί σε σέβονται και σου συμπεριφέρονται αναλόγως. Η μπασκετική ΑΕΚ, γενικώς, έχει καλή αύρα και πρέπει να είναι υπερήφανη γιατί αυτό δεν της χαρίστηκε, ούτε εξαγοράστηκε. Το κέρδισαν οι ενέργειες και η σοβαρότητά της.

YΓ. Παραμένει κομβικό, παρά τη γενικευμένη παύση των αγωνιστικών δρώμενων σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του κορονοϊού, το ζήτημα της μετακόμισης της μπασκετικής ΑΕΚ στη νέα της έδρα στα Άνω Λιόσια. Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να γίνει μετά τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που προκαλεί ο κορονοϊός, ως προς το χρονοδιάγραμμα. Καλό είναι η ΚΑΕ να ενημερώσει τους φίλους της ομάδας και όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Προφανώς και αυτά δεν γράφονται από το παραμικρό είδος ανησυχίας, ή λόγω κάποιας έλλειψης εμπιστοσύνης, αλλά αποκλειστικά και μόνο ως ενημερωτική ανάγκη σε απορίες που μπορεί να έχουν εύλογα εξαιτίας των περιστάσεων διάφοροι Ενωσίτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *